Het waarborgen van een goede website

Lotte Westerlaken, consultant, aan het woord.

De website van uw organisatie is zojuist gelanceerd. Yes! Een trots moment. Iets waar u samen met andere collega's van het webteam hard voor hebt gewerkt. En nu? U zou bijna denken dat u nu helemaal klaar bent. Maar hiermee is de eerste stap nog maar gezet. 

Bij SIM geloven we erin dat enkel een nieuwe website aanleveren niet voldoende is om echt de volgende stap te zetten in het verbeteren van de online dienstverlening. Een website is letterlijk een tool die als kapstok dient. Uiteraard is dit belangrijk, maar er komt veel meer bij te kijken dan alleen de techniek.

Bij het waarborgen van een goede website is het minstens zo belangrijk om goed na te denken over de mensen en de processen. Door deze 3 pijlers met elkaar te combineren kunt u het maximum uit een website halen. Want wat betekent een nieuwe website voor het webteam? En wat voor gevolgen heeft dit voor andere afdelingen binnen de organisatie? 

Houd de controle over de content op uw website

Bij SIM merken we dat organisaties enthousiast zijn over de mogelijkheden van social intranet, maar het ook spannend vinden om controle los te laten. De grootste uitdaging is om het te laten gebeuren. Natuurlijk is het goed om zich bewust te zijn van de risico’s en hoe u daarmee om wilt gaan, maar geef het een kans. Ons advies is dan ook: stel geen regels op voor het plaatsen van content, dat gaat beperkend werken. Maak het juist leuk en makkelijk om te gebruiken, dan gaat de rest vanzelf.

Zelf plaatsen en reageren

‘Geen regels voor het plaatsen?’, hoor ik u denken. Inderdaad, ook het beheer werkt wat anders. De rol van functioneel- en content beheerders verandert. Ze hoeven niet elk bericht meer zelf te plaatsen. Sterker nog, mensen kunnen zelf groepen aanmaken en hierin content publiceren. De personeelsvereniging start bijvoorbeeld een eigen groep. Iedere medewerker kan hiervan lid worden en reageren op content in de groep. Zo ontstaat er meer interactie en dynamiek. Een vraag over een uitje? De medewerker stelt deze bij het item en iemand van de personeelsvereniging geeft binnen 2 dagen antwoord, zonder dat het via de functioneel- of content beheerder gaat. Zij steken hun tijd meer in het actief beheren van groepen en het systeem en de ondersteuning van gebruikers.

Tips voor een enthousiaste start

Tot slot, hoe pakt men de introductie van een social intranet aan en hoe houdt men iedereen enthousiast? In een notendop met mijn 5 tips:

  1. Start op tijd met een groep ambassadeurs uit alle lagen van de organisatie.
  2. Monitor het gebruik en kom na de livegang ook nog meerdere keren met de ambassadeurs bij elkaar om gebruik te stimuleren.
  3. Maak het intranet persoonlijk en herkenbaar, bijvoorbeeld met een naam die vanuit de organisatie is aangedragen en eigen foto’s in plaats van stockfoto’s.
  4. Zet medewerkers altijd centraal bij keuzes in de inrichting of content. Zij zijn de gebruikers!
  5. Stimuleer het gebruik en laat het gebeuren.

Wit u weten hoe ons social intranet "SIM Open Social" uw organisatie helpt? Ik vertel er graag meer over tijdens een online demo. Vul hieronder uw gegevens in en ik neem contact met u op voor een afspraak. Ook leuk om andere collega's vanuit de organisatie hierbij aan te haken!

> MEER INFORMATIE SIM OPEN SOCIAL

Lotte Westerlaken

Lotte Westerlaken
Consultant